Roland uit Apeldoorn

 • Roland uit Apeldoorn

  Ik kan deze review heel erg kort houden. De naam zegt alles. Het apparaat is van reference niveau en een voornaam kenmerk van de weergave is de natural flow van het geluid. Toch lijkt het mij wel aardig jullie mee te nemen in mijn audio verleden en uit te leggen hoe ik in Den Helder terecht ben gekomen…..
  Jarenlang heb ik met bijzonder veel plezier cd’s gedraaid met als bron Wadia cd spelers. Ik ben begonnen met de Wadia 850, daarna 860/861 en de afgelopen jaren de 581SE. Spelers die ik beluisterd heb zijn de 781GNSC en de S7i. Deze laatste 2 heb ik op proef gehad als upgrade voor mijn 581SE maar boden niet de verbetering waar ik naar op zoek was. Ook realiseerde ik mij dat ik dan toch weer veel geld moest toeleggen op een medium dat nu toch wel een beetje op zijn retour lijkt in high end land. Oh ja, de rest van mijn set bestaat uit Avalon Ascent mkII speakers en Jeff Rowland Model 8 eindversterker. Sinds de Wadia cd spelers gebruik ik geen voorversterker meer maar ga rechtstreeks de eindversterker in.
  Onlangs kreeg ik de mogelijkheid een Bricasti M1 dac te proberen die als demo werd aangeboden. Aangezien mijn 581SE geen digitale output heeft heb ik mijn 30 jaar oude Rotel cd speler als loopwerk gebruikt met een AudioQuest spdif kabel. Het was frappant dat deze combinatie beduidend beter klonk dan mijn Wadia. Vooral de klankkleur, plaatsing en gelaagdheid was beter dan van de Wadia en dat had ik van te voren niet kunnen bedenken. Gelijk vroeg ik me af wat er nog te bereiken zou zijn met een beter loopwerk. Dus daar ging ik vervolgens naar op zoek……
  In mijn zoektocht kwam ik op de site van Christiaan Punter: hifi-advice.com. Ik las daar met belangstelling zijn review over de AudioAanZee Reference Flow en vooral zijn constatering dat deze beter klonk dan zijn Mark Levinson referentie loopwerk. Ik had me nog niet eerder in streaming en rippen verdiept maar gezien de Bricasti dac die alle formaten audio kan afspelen en een asynchrone usb aansluiting heeft was de tijd daar nu rijp voor. Ik heb Evert gebeld om een afspraak te maken.
  Voor high end weergave moet je dan kennelijk letterlijk naar het high end van Nederland want dat is Den Helder vanuit Apeldoorn. Gewapend met de Bricasti en Rotel cd speler (loopwerk) naar den Helder getogen waar ik enthousiast en hartelijk door Evert werd ontvangen. Na eerst wat over audio apparatuur gekletst te hebben was het tijd om te vergelijken. Ik moest eerst even qua geluid acclimatiseren want in mijn luisterstudio klinkt het heel anders. Mijn studio is volledig akoestisch geoptimaliseerd met tubetraps, diffusers etc. Gelukkig neemt Evert ruim de tijd en laat je rustig luisteren. Na een half uurtje wennen begonnen met vergelijken. Het was al snel duidelijk. De Reference Flow klinkt inderdaad erg “analoog” zoals ook Christiaan in zijn review opmerkt. Wat is dat dan? Voor mij betekent dit klankrijkdom maar met behoud van ruimtelijkheid, plaatsing en layering. En het valt inderdaad direct op dat het uitsterven van klanken langer duurt en deze meer natuurlijk (in meer gradaties) uitsterven.
  De Reference Flow dus mee naar huis genomen en daar alles aangesloten. Even een klein technisch probleempje in het begin. Evert gebeld en die heeft mij er telefonisch vakkundig en geduldig mee geholpen. Nu eerst mijn favoriete cd’s rippen. Dat is echt een fluitje van een cent. CD er in en 10 minuten later is deze klaar. Met de Ipad via Ipeng loopt de bediening soepel. Ik maak gebruik van homepluggen (TP link) om wifi en kabel signaal in de studio te krijgen en dat werkt uitstekend.
  En hoe klinkt het dan thuis? Al het moois van de mooiste Wadia en dan nog veel meer. Zeer natuurlijk, een enorme klankrijkdom en variatie, details, open en luchtig, gelaagdheid en enorme breedte en diepte en toch zeer duidelijke focus. Waar ik met een betere Wadia één van deze aspecten kon verbeteren ging dat t.o.v. de 581 ten koste van de slam. Voor het eerst al dit moois met behoud van slam en micro en macro dynamiek! De Reference Flow en Bricasti zijn voor mij een match made in heaven.
  Wat ook geweldig is dat cd’s die ik op de Wadia niet met plezier draaide nu weer lekker klinken. A night at the opera van Queen klonk op de Wadia dun en zielloos. Ook via de Reference Flow hoor je dat dit niet de beste productie is maar de muziek leeft en is weer prettig om naar te luisteren. Klinkt niet dun meer en met veel meer nuances in klank. Ik heb deze cd nu al weer vele keren gedraaid. Dat geldt ook voor veel andere oudere opnames die ik nu weer aan het herontdekken ben en dat is supergaaf! De bediening via de Ipad (Ipeng 8) helpt daar ook bij omdat je nu erg gemakkelijk door jouw muziekcollectie kan bladeren middels verschillende invalshoeken (artiest, album, componist etc….). Ik ben na een paar weken al volledig vertrouwd met de digitale omgeving en gebruik MP3tag om de enkele cd’s te taggen die automatisch niet worden gevonden door de Reference Flow of om door mijzelf opgenomen cd’s te taggen. Inmiddels al mijn ca 500 cd’s geript….
  Ik ben zelf muzikant en speel 35 jaar gitaar. Voor het eerst hoor ik Paco de Lucia zoals ik deze diverse keren live heb gehoord met enorm veel dynamiek en klankrijkdom. Bij piano hoor je daarnaast ook hoe mooi de noten doorklinken en op natuurlijke wijze uitsterven. Het is prachtig om weer de ontdekkingsreis door mijn eigen muziekcollectie te maken. Vaak leidt een upgrade in de high End er toe dat oude of mindere producties nog slechter gaan klinken. Dat is bij de Refence Flow niet het geval en dat vind ik echt een verademing!
  Tenslotte nog de bekabeling tussen de Reference Flow en de dac. Usb is Usb niet waar? Inderdaad: niet waar! Evert had mij een AudioQuest diamond meegegeven om uit te proberen. Na een tijdje eerst met een standaard Usb kabel te hebben geluisterd de AudioQuest aangesloten. Dat maakt echt een enorm verschil. Deze kabel klinkt zeer neutraal, precies, ruimtelijk en schoon. Daardoor een veel betere hoogweergave en bijzondere detaillering. De standaardkabel klinkt in vergelijking grijs, futloos en lomp in het laag. Hier kan je dus nog behoorlijk mee tweaken. Ik heb ook nog een King Rex y art Usb kabel ter vergelijk en die klinkt ook erg goed maar anders. Deze heeft wat meer impact en druk in het laag maar heeft niet het schone hoog en de precisie van de Audioquest. Zoals wel vaker komt het nu op system matching en voorkeur aan. Beide kabels zijn geweldig maar leggen verschillende accenten op de diverse aspecten die de high end maken tot wat het is. Tsja……
  Dan echt afsluitend merk ik nog op dat Evert alle tijd voor je neemt en ook de nazorg uitstekend is. Je kan hem altijd bellen en hij helpt je net zolang tot het probleem is opgelost. Ook de ontvangst in den Helder is ongedwongen en gastvrij. Nu stop ik echt want ik ga weer verder genieten………