Theo uit Amsterdam, review Bonn N8

 • Theo uit Amsterdam, review Bonn N8

  Review Silent Angel Bonn N8,  Audioquest Vodka en Cinnamon

   

  Yes – het is toch nog goed gekomen. Zo dacht ik, toen ik hoorde dat mijn favorieten Roon en Qobuz eindelijk de weg naar samenwerking hadden gevonden. Een praktisch voordeel van die combi is, dat je de streaming-bibliotheek van Qobuz kunt gebruiken zonder de Roon omgeving te verlaten. Daarbij komt nog het kwalitatieve voordeel dat een met Roon werkende muziekserver veel rekenkracht heeft. Die stelt hem in staat, de streams van Qobuz in ieder dataformaat optimaal weer te geven.

  Jammer genoeg bereikte mijn AudioAanZee Reference Flow Mk.2 met Qobuz aanvankelijk niet dezelfde resolutie en dynamiek als bij weergave vanaf de hard disk. Daarom was ik direct geïnteresseerd toen Evert mij een betaalbaar ethernet-upgradepakket aanbood van de Silent Angel Bonn N8 switch en de Vodka ethernetkabel van Audioquest.

  De signaalketen is bij mij als volgt. De kabel van Ziggo wordt gesplitst in een tv-tak en een data-tak. De data-tak gaat naar een Ziggo modem/router. Een van de routeruitgangen is verbonden met een naast de router geplaatste switch van TP-link. Vanuit de switch leidt een lange ethernetkabel (CAT5e) naar een wandaansluitpunt op de bovenverdieping. Vanaf het wandaansluitpunt gaat een korte ethernetkabel naar een tweede switch waarop de muziekserver en een smart TV zijn aangesloten. De drie korte kabels, die naar de muziekserver en naar de twee switches gaan, zijn gecertificeerde datakabels van Blue Jeans (CAT6a, made in USA).

  De Vodka, die tussen de Bonn N8 en de muziekserver moet komen, is het eerst aan de beurt.

  Uit ervaringen van anderen met ethernet-upgrades is namelijk bekend, dat je het best aan de zijde van de muziekserver kunt beginnen met het wisselen van de componenten.

  De Vodka heeft een voorkeursrichting, aangegeven door het pijltje op de zeer degelijke connectoren. Luisterend blijkt al snel dat deze kabel een grote stap vooruit is ten opzichte van de Blue Jeans. Het geluidsbeeld is kleurrijk, energiek maar niet scherp, en op een aangename manier theatraal. Bovendien is de instrumentplaatsing heel stabiel en ruimtelijk. Eerlijk gezegd had ik niet gedacht dat een ethernetkabel zoveel verschil zou maken.

  Vervolgens wordt de Bonn N8 geïnstalleerd. De bijgeleverde voeding is zeker niet slecht, maar de zware voeding van de Reference Flow Mk.2 heeft een extra uitgang (instellen op 5 Volt) die met gemak de Bonn N8 kan voeden. Dat spaart een aansluitpunt op het contactenblok, en het klinkt ook beter. Het geluid van de Bonn 8 valt vooral op door de zeer stille achtergrond, de stabiliteit en de grote dimensies van het geluidsbeeld.

  Helemaal tevreden ben ik nog niet. Het tophoog bevat nog restanten van vervuiling die geslis veroorzaken. Door kabels te wisselen krijg ik het vermoeden dat dit iets te maken heeft met de afscherming van de Blue Jeans kabels. Evert adviseert: probeer eens de Cinnamon van Audioquest. Wanneer de twee Cinnamons zijn geïnstalleerd (natuurlijk in de voorkeursrichting) hoor ik direct het verschil. Ze klinken schoon zonder dat het ten koste gaat van dynamiek of frequentieomvang. Ook de ruimtelijkheid en de stabiliteit zijn veel beter dan die van de Blue Jeans.

  Uit nieuwsgierigheid probeer ik nog of het weglaten van de eerste Cinnamon en de eerste switch een verbetering is. Dat blijkt niet het geval; het geluid is minder schoon. Blijkbaar doet ook de eerste switch, ook al is het een gewone dataswitch, wel iets om het geluid op te schonen.

  Deze upgrade heeft de weergave van Qobuz streams op een peil gebracht dat het geluid van hard disk streaming zeer dicht benadert. Dynamisch, gedetailleerd en toch ontspannen; een prima luisterervaring.