J.T. uit Gouda

 • J.T. uit Gouda

  J.T. uit Gouda

  Mijn eerste schreden op het pad van computeraudio zette ik ruim een jaar geleden met een Macbook Air, aangesloten op de DAC van mijn AMR CD-777. De geluidskwaliteit van die combinatie bevond zich op hetzelfde niveau als de AMR CD-777, maar wel met duidelijke verschillen. De Macbook-combinatie met Audirvana klonk technisch correcter en preciezer, maar de AMR CD-777 maakte echt muziek.

  Tijd voor een volgende stap: een aparte DAC voor de Macbook. Mijn oog viel daarbij op de Accuphase DAC-40, een insteekkaart die in mijn Accuphase E-350 past en door de directe verbindingen geen separate voeding- en signaalkabels vergt met alle bijbehorende kosten en potentiële problemen. In mijn zoektocht naar een dealer waar ik deze DAC kon beluisteren, kwam ik al snel uit bij Evert van AudioAanZee, dealer van Accuphase en gespecialiseerd in computeraudio.

  Een luisterafspraak in Den Helder was snel gemaakt, waarbij Evert reeds een nieuwe DAC-40 in huis had gehaald zodat ik die meteen mee kon nemen wanneer hij bleek te bevallen. En dat deed hij. Het befaamde en bijzonder aangename glanzende Accuphase-geluid met heel veel details. Gedemonstreerd met als bron een door Evert gebouwde Ultra Flow. Na een genoeglijke luistersessie, waarbij Evert veel uitleg gaf over onder andere de technische kanten van computeraudio en USB-DAC’s, snel met de DAC-40 naar huis. Na de insteekkaart in de E-350 te hebben geschoven, alles aangesloten en gaan luisteren. Inderdaad weer een flinke stap voorwaarts gemaakt. Met name verder technisch geperfectioneerd met meer details, aanwijsbare en herkenbare instrumenten, ruimte en diepte.

  Ongeveer een jaar tevreden mee gespeeld, maar de herinnering aan het geluid van de Ultra Flow bleef kriebelen. Uiteindelijk door kleine maar steeds storender ergernissen over het gebruiksgemak en de subtiel hoorbare bijgeluidjes van de Macbook wanneer deze noodgedwongen na 6-7 uur weer aan het lichtnet was gekoppeld, naar de website van Evert en AudioAanZee gegaan om nog eens naar de Ultra Flow te kijken. Maar wat schetste mijn verbazing, Evert had net de overtreffende trap daarvan gebouwd in de vorm van de Reference Flow. Tja, wat kon ik anders dan er één bestellen? Na enkele weken wachten was het zover, een telefoontje van Evert, hij was gereed. Na weer een genoeglijke luistersessie in Den Helder, de Reference Flow thuis geïnstalleerd.

  En hoe klinkt dat nu? In één woord: fenomenaal! Naast het feit dat de technische perfectie verder is toegenomen, is vooral warmte en muzikaliteit als nieuw element aan computeraudio toegevoegd. De muziek heeft glans en gloed gekregen en is weldadig. Details zijn nog beter waarneembaar. Gelaagdheid en diepte zijn toegenomen. Dit is muzikaal ‘thuis komen’! Het klinkt eenvoudigweg veel echter, en dat is toch waar het om gaat. Verslavend. Ik ben bang dat mijn mooie AMR CD-777 hier werkelijk op geen enkel aspect, ook niet qua warmte en buizengloed, bij in de buurt komt.

  Een bijkomend voordeel dat niet onbenoemd mag blijven, is het gebruiksgemak. Alles is ‘plug and play’, de bediening via de iPad (iPeng 8) is uiterst eenvoudig en intuïtief, ook internetradio klinkt verrassend goed, het rippen van zowel cd’s die met i-Tunes niet geript wilden worden als van de cd-laag van hybride schijfjes verloopt vlekkeloos en het verplaatsen van bestanden van en naar Reference Flow via het thuisnetwerk is kinderspel.

  Beste Evert, je hebt computeraudio op een zeldzaam hoog niveau gebracht. Mijn complimenten!

  28 Juni 2015