Ivan uit Utrecht

 • Ivan uit Utrecht

  Ivan uit Utrecht

  Wat komt een Utrechter nou helemaal in Den Helder halen?

  Ik ben enkele weken bezig geweest met het zoeken naar goede luidsprekers en een goede DAC. Daarvoor ben ik in Utrecht bij “de drie audiozaken” langsgeweest en heb ik me goed ingelezen op internet: wat is het aanbod en wat past er binnen mijn budget? Ik belandde tijdens een surf-sessie (de zoveelste…) op de AudioAanZee website en die maakte zo’n indruk dat ik ze in een opwelling opbelde. Het gesprek begon over DAC’s en eindigde met luidsprekers. Om precies te zijn: met de uitnodiging om naar een stel heel bijzondere luidsprekers te komen luisteren. Drie dagen later zat ik, met mijn eigen versterker, in Den Helder!

  In Utrecht heb ik in totaal zeven luidsprekers beluisterd, waarvan vier met mijn eigen versterker. Het moet gezegd: in alle drie de zaken werken muziekliefhebbers die verstand van hun spullen hebben, je de tijd geven om te luisteren en je niets op dringen. Van die zeven luidsprekers sprak alleen de Magnepan 0.7 echt tot mijn verbeelding. Echter, mijn Marantz versterker had hoorbaar moeite om het laag strak te houden, en ze hebben een vrij beperkt gebied waarbinnen je dat mooie holografische geluidsbeeld hebt (maar dat is dan ook wel echt mooi). Evert durfde te beweren dat de Blumenhofen Fun 17 die hij had staan akelig in de buurt van de magnepans zouden komen. Die uitdaging durfde ik wel aan, dus op naar Den Helder. Daar werd ik keurig van het station opgehaald en na een kopje koffie en een korte babbel gingen we de luisterruimte in. Een heel prettige en vooral rustige ruimte waar je ongestoord kan luisteren.

  En na vijf minuten luisteren bekroop me het gevoel: hier klopt iets niet. Maar wat precies, dat weet ik niet. Ik luister naar mijn versterker, naar luidsprekers die er heel mooi uitzien, en naar een DAC waar ik bijna alleen maar lovende recenties over heb gelezen. Maar goed, even doorbijten, deze ruimte is onbekend, misschien is de akoestiek van invloed. Het antwoord kwam toen we een andere DAC aansloten: wat een verschil! Dit was precies wat ik zocht, een helder en neutraal geluid en de muzikaliteit spatte er van af. Hier werd ik heel blij van. De eerste DAC was niet slecht, maar in mijn oren te gekleurd. Ruim 24 uur later staan deze luidsprekers en DAC in mijn huiskamer te pronken… Nu had ik wel het geluk dat die Blumenhofers in mijn budget vielen omdat het inruilers waren, maar Evert had gelijk in de manier waarop deze zich verhouden tot alles wat ik geluisterd heb.

  Er zijn veel goede audio zaken in Nederland, dus het is best lastig om je te onderscheiden. Toch lukt AudioAanZee dat zeer goed: – ze hebben verstand van hun spullen en zijn ook goed geinformeerd over spullen die ze niet hebben – je wordt niet platgebombardeerd met technische specificaties, je kan echt met je oren kiezen wat je het beste bevalt – nemen de tijd voor je (ik was er ruim drie uur, waarin we ook veel muziektips uitwisselden) en weten goed wat bij je wensen en budget past – heel prettige luisterruimte – ze zijn in eerste instantie muziekliefhebbers, dan pas audiofiel – en ze hebben een geheim wapen: de AudioAanZee Ultra Flow muziekserver!

  Een dikke aanrader voor iedereen die op een audiofiele ontdekkingsreis is!

  06 Februari 2015